hrecht.be

Blog over arbeidsrecht

Nieuwe publicatie: subsidiefraude

Subsidiefraude is een ernstig probleem dat in België steeds vaker aan het licht komt.

Mattijs Vanmarcke had de eer om mee te schrijven mee aan de nieuwste uitgave van de cyclus “Fiscaal en Sociaal strafrecht”: de Gordiaanse Knoop ontward, van Story Publishers. Hieronder volgt een samenvatting van de belangrijkste onderwerpen die in deze bijdrage worden behandeld:

Hoofdstuk 1: Inleiding In dit hoofdstuk wordt een overzicht gegeven van het onderwerp subsidiefraude en de juridische kwalificaties van het begrip.

Hoofdstuk 2: Subsidiefraude met publieke middelen van de Europese Unie – de structurele fondsen – OLAF en administratieve controle door de regio’s. Dit hoofdstuk richt zich op de specifieke vorm van subsidiefraude die plaatsvindt met betrekking tot de structurele fondsen van de Europese Unie. Er wordt ingegaan op de rol van het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) en de administratieve controle van de fondsen door de regio’s, met specifieke aandacht voor Vlaanderen.

Hoofdstuk 3: De strafrechtelijke vervolging van subsidiefraude Hier worden de relevante strafbaarstellingen in het Belgische Strafwetboek besproken die van toepassing zijn op subsidiefraude. Onderwerpen als valsheid in geschrifte, oplichting, misbruik van vertrouwen en corruptie komen aan bod. Ook wordt ingegaan op de specifieke wetgeving met betrekking tot subsidiefraude en de rol van de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie (CDBC-OCRC).

Hoofdstuk 4: Andere actoren die een rol spelen in de strijd tegen subsidiefraude Dit hoofdstuk belicht de belangrijkste actoren die betrokken zijn bij de bestrijding van subsidiefraude, zoals het Rekenhof, het Interfederaal Korps van de Inspectie van Financiën en de bescherming van de integriteit van ambtenaren. Ook worden andere implementaties van de PIF-richtlijn (EU) 2017/1371 in België besproken, zoals op het gebied van douanerecht en btw.

Hoofdstuk 5: In de praktijk: subsidiefraude tijdens de pandemie Dit hoofdstuk richt zich op subsidiefraude die heeft plaatsgevonden tijdens de COVID-19-pandemie. Specifieke gevallen van fraude met betrekking tot steunmaatregelen zoals SURE (steun ter beperking van werkloosheidsrisico’s) en steunmaatregelen voor ondernemers in Vlaanderen worden besproken.

Het boek is te koop via deze link.

“VLAIO, heeft gemeld dat zij een bedrag van 63,5 miljoen euro aan onrechtmatig verkregen premies wil terugvorderen, waarvan in totaal 36 miljoen euro reeds is terugbetaald”


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *