Overeenstemming Belgische regelgeving met Europese rechtspraak
Het Hof van Justitie heeft ondertussen al meermaals geoordeeld dat de Belgische vakantiewetgeving niet in overeenstemming is met de rechtspraak en regelgeving van de Europese Unie. Daar werd met het KB van 8 februari 2023 verandering in gebracht.
1. De eerste wijziging betreft het opnemen en overdragen van vakantiedagen. Momenteel moeten werknemers hun vakantie vóór 31 december van het betreffende jaar opnemen. Als ze dit niet doen, gaan de niet-opgenomen dagen verloren. Het nieuwe besluit staat werknemers toe om bepaalde niet-opgenomen vakantiedagen over te dragen tot 24 maanden na het vakantiejaar.
Enkel de vakantiedagen die omwille van volgende redenen niet konden worden opgenomen, worden overdraagbaar:
- (arbeids)ongeval en (beroeps)ziekte;
- moederschapsrust of vaderschapsverlof (omgezette moederschapsrust bij hospitalisatie of overlijden van de moeder);
- geboorte- en adoptieverlof;
- profylactisch verlof;
- verlof voor pleegzorg en pleegouderverlof.
2. De tweede wijziging heeft betrekking op ziektedagen tijdens de vakantie. Ziektedagen worden vanaf vakantiejaar 2024 niet als vakantiedagen beschouwd, ook niet als de oorzaak ervan zich tijdens de vakantie voordoet. Een werknemer die ziek wordt tijdens zijn vakantie, moet die ziektedagen dus later als vakantiedagen kunnen opnemen.
3. Ten derde worden er maatregelen genomen om de naleving van deze regelingen te waarborgen, zoals de betaling van gewaarborgd loon tijdens ziekte en controleprocedures.
Er zijn echter nog geen specifieke wetgevingsinitiatieven genomen met betrekking tot ziekte tijdens vakantie in het buitenland. De regels van artikel 31 van de Arbeidsovereenkomstenwet kunnen van toepassing zijn, maar er zijn praktische en juridische uitdagingen met betrekking tot medische certificaten en controles in het buitenland.
We houden u verder op de hoogte, maar in de eerste plaats wensen wij u een prettige vakantie toe.
hrecht.be
MattijsVanmarcke.be
Geef een reactie